Årets processledare i Mellansverige 2025

Artikeln publicerades 5 juni 2025

Varje år delar RCC ut pris till årets processledare i sjukvårdsregion Mellansverige. I år hittar vi vinnaren i Region Örebro län, på Universitetssjukhuset i Örebro. Vi säger stort grattis till Johanna Joneklav. Nedan följer en intervju med vinnaren.

Johanna arbetar till vardags stationerad på Örebro universitetssjukhus där hon i sin roll som processledare leder arbetsgruppen barn som närstående i Mellansverige.

Film - Intervju med pristagaren Johanna Joneklav

Nedan följer också en skriftlig intervju med Johanna.

Vinnare av årets processledare i Mellansverige 2025 - Johanna Joneklav

Vill du börja med att berätta om dig själv? Vem är Johanna?

Jag heter Johanna och har jobbat som kurator i cancervården 16 år. Innan dess jobbade jag i skolan, varpå det var naturligt för mig att tänka in barnen som är närstående till våra patienter. Ganska snart såg jag att vi i vården inte gör det vi borde göra för dessa barn. Det ledde bland annat till att jag och onkologen Katrin Bartfai Jansson 2013 startade det nationella webbstödet Nära Cancer, vilket sedan dess drivs från Onkologiska kliniken i Örebro.

Och nu har du blivit utnämnd till årets processledare i Mellansverige. Vad tror du ligger bakom det?

Det är oerhört hedrande att få en sådan utmärkelse! Jag vet inte riktigt vad som ligger bakom, men jag hoppas att det är för att jag ser alla i arbetsgruppen och vill att de är delaktiga i arbetet för att jobba framåt i denna viktiga fråga. Jag har också ett nära och bra samarbete med processkoordinatorn och andra personer, vilket jag tänker är viktigt för att arbetet ska kunna komma framåt.

Varför antog du uppdraget som processledare?

Jag har jobbat i arbetsgruppen sedan den startade 2012 och har varit ledare för gruppen i många år. När jag fick frågan om att formellt bli processledare var det därför naturligt för mig att säga ja, eftersom jag brinner för att göra skillnad för dessa barn och unga.

Vad betyder din roll för cancervården?

Jag är stolt över att Regionalt cancercentrum Mellansverige tidigt såg vikten av att jobba brett med denna fråga, varpå man startade arbetsgruppen redan 2012. Vår roll tänker jag har god inverkan för att personal inom cancervården ska få mer kunskap kring barn och unga som närstående, vilket leder till att vi kan minska riskerna som finns kring dem.

Vad hoppas du få mer tid för, eller möjlighet att utveckla härnäst i arbetet?

Vi i arbetsgruppen har uppmärksammat att djupare kunskap kan behövas för att förstå vikten av och att våga möta barn och unga som närstående till våra patienter. Jag ska därför kontakta de lärosäten som har Hälso- och sjukvårdskuratorsutbildningen, då vi tänker att det behöver finnas med om barn som närstående och barn i kris och sorg i kursplanen. Så småningom hoppas jag att detta även kommer finnas med i övriga grundutbildningar för alla som ska jobba med människor.

Motiveringen till priset:

”Johanna har förmågan att förena sin breda kliniska erfarenhet med en påtaglig värme som hon tar med in i mötet med patienter och närstående. Johanna delar generöst med sig av teoretisk kunskap och praktiska tips kring närstående som hon sprider via föreläsningar för personal inom cancervården.”

Stort grattis Johanna!

Innehållet är uppmärkt med följande områden

Region

Cancerdiagnoser