Cancerforskare från hela landet samlas i Umeå

Sidan publicerades 2 oktober 2019

Det är inte bara EU som har toppmöte i Umeå denna vecka. Över 200 av landets främsta cancerforskare samlas också för Swedish Cancer Research Meeting, på Umeå Folkets Hus. Som första RCC är Regionalt cancercentrum norr en av medarrangörerna.

Konferensen samlar ett stort antal unga forskare från hela Sverige som träffas för att presentera sin forskning och utbyta tankar och erfarenheter. Det skapar ofta möjlighet att få nya idéer för att ytterligare förbättra sina forskningsprojekt och hitta nya samarbeten.

– Cancerforskning är ett lagarbete; man kan inte lägga alla pusselbitar själv utan måste arbeta tillsammans för att hitta viktiga samband, säger Marie Lundholm, forskare och cancersamordnare vid Regionalt cancercentrum norr.

Tidig upptäckt viktigt tema

Samtal och vetenskapliga diskussioner kommer att handla om allt från studier på enskilda celler till patientstudier, där forskare försöker hitta biomarkörer i patientens blod, som kan göra det möjligt att tidigt upptäcka cancer.

– Tidig upptäckt är ofta kliniskt mycket viktigt, då vi läkare kan komma in och behandla tumören i ett tidigare skede, vilket klart förbättrar möjligheterna att bota patienten, säger Beatrice Melin, professor i onkologi vid Umeå universitet och en av huvudarrangörerna av konferensen.

Swedish Cancer Research Meeting anordnas för femte gången i ordningen men det är första gången som ett regionalt cancercentrum är med som arrangör. Bakom mötet står även Cancerakademin, U-CAN, StratCan och BioCARE.

Årets möte pågår 3–4 oktober och har flera internationella talare, bland annat den framgångsrika biomarkörforskaren Johan Skogh, som ursprungligen kommer från Umeå. Han kommer att berätta om sin karriär och sina upptäckter som inspiration, inte minst för alla yngre kollegor.

5th Swedish Cancer Research Meeting, cancerakademin.se

Kontakt

Marie Lundholm, forskare och forskningssamordnare
RCC Norr
090-785 44 05
Marie.lundholm@umu.se

Beatrice Melin, professor i onkologi
Umeå universitet
073-091 80 28
Beatrice.melin@umu.se