Fredrik Wallin från Östersund tilldelades Årets eldsjälspris

Sidan publicerades 11 april 2022

Vid Gyncancerdagen den 2 april tilldelades Fredrik Wallin årets Eldsjälspris 2022, av Nätverket mot gynekologisk cancer. Till vardags arbetar Fredrik bland annat som onkologisjuksköterska i Östersund och processledare för palliativ vård inom norra sjukvårdsregionen. Men han är även koordinator inom Palliativt kunskapscentrum norr och vårdprogramshandläggare vid Regional cancercentrum norr.

Fredrik WallinFredrik brinner för att dela med sig av all den kunskap som han besitter, till såväl vårdpersonal och patienter som till närstående och allmänhet, och det på ett sätt som alla kan förstå.

Han har kunskap både om vården i sig, och kring vad som behöver göras för att alla ska få tillgång till en jämlik palliativ vård.

– Genom vårt Eldsjälspris vill vi lyfta fram och hylla fantastiska människor som outtröttligt jobbar på med att sprida kunskap, som stöttar patienter och deras närstående när det är tufft, som engagerar sig för att förbättra cancervården och bidrar till att forskningen går framåt, säger Barbro Sjölander, ordförande i Nätverket mot gynekologisk cancer, i ett pressmeddelande.

Om Eldsjälspriset

Nätverket mot gynekologisk cancers eldsjälspris vill uppmärksamma viktigt arbete mot gynekologisk cancer, och för cancerdrabbade kvinnor i hela landet. Det är nu tionde året som nätverket uppmärksammar eldsjälar inom vården som har gjort skillnad för cancerdrabbade.

Pristagarna har nominerats i en öppen process där alla har kunnat nominera. Pristagare utses per region, men inte nödvändigtvis från alla regioner varje år. Det är Nätverket mot gynekologisk cancers styrelse som utser mottagarna av Eldsjälspriset.

Nätverket mot gynekologisk cancer består av patienter, anhöriga och engagerade som sprider kunskap och skapar debatt om gynekologiska cancersjukdomar. Nätverket arrangerar Gyncancerdagen årligen i april.

Prismotiveringen lyder:

”Den palliativa vården är inte jämlik i Sverige och alla patienter får inte palliativ vård som täcker deras behov. En som kämpar hårt för att vi alla ska få leva, inte bara överleva, tills vi dör är Fredrik Wallin. Man förstår hur viktig palliativ vård är när man hör Fredrik säga den självklara sanningen: Vi kan aldrig göra om att dö.

Fredrik brinner för att dela med sig av all den kunskap han besitter till vårdpersonal, patienter, närstående och allmänhet på sätt som alla kan ta till sig. Kunskap både om vården i sig, och kring vad som behöver ske för att alla ska få tillgång till en jämlik palliativ vård. En eldsjäl som också ställt upp under ledig tid och stöttat oss, i Nätverket mot gynekologisk cancer, i vårt arbete kring palliation.”

Stort grattis Fredrik, från oss på RCC Norr!