Regeringen har avsatt 8,4 miljoner kronor för att landstingen ska påbörja arbetet med att göra PSA-testningen mer strukturerad och jämlik. RCC kommer betala ut medlen till de landsting som vill delta i arbetet. Nu går ett underlag ut på remiss.
Nyheter
Fem nationella vårdprogram går enligt RCC-modell ut på remiss till profession och patientföreningar. Ytterligare fem vårdprogram går ut på remiss till landsting och regioner.
Under 2018 har landets sex regionala cancercentrum (RCC), tillsammans med representanter från deras patient- och närståenderåd, tagit fram en ny interaktiv webbutbildning. Den vänder sig främst till alla patient- och närståendeföreträdare som är verksamma vid ett RCC. Med webbutbildningen vill man stärka möjligheterna för enskilda personer att verka som patientföreträdare på cancerområdet.
Bilddiagnostik används i 28 av 30 standardiserade vårdförlopp. Och i alla dem ska undersökningen genomföras inom några dagar. För att ens ha en chans att klara det behövde all onödig tid kapas. På ett år lyckades Diagnostik Skånevård SUND fördubbla antalet SVF-relaterade undersökningar.
Under 2018 ska Regionala cancercentrum särskilt arbeta med prevention och tidig diagnostik av hudcancer. Uppdraget ingår i årets canceröverenskommelse och målet är att stoppa den kraftiga ökningen av antalet hudcancerfall i Sverige.
Satsningen på standardiserade vårdförlopp (SVF) i cancervården har pågått sedan 2015. SVF beskriver vilka utredningar som ska göras vid cancermisstanke, och vilken tidsgräns som gäller för respektive diagnos.
En patient inom norra sjukvårdsregionen kan ha upp till 70 mil att resa enkel väg, för ett halvtimmeslångt läkarbesök vid universitetssjukhuset i Umeå. Det tyckte hematologen Karin Forsberg inte var rimligt. Hon ville att kliniken skulle göra en insats för att minska resandet, främst för de infektionskänsliga patienter som har genomgått en stamcellstransplantation vid blodcancer.
Det nationella vårdprogrammet för lungcancer har reviderats. Det är i huvudsak kapitlet om läkemedel som förändrats.
Jan Haaks fru dog i cancer och lämnade honom och den då treåriga dottern kvar, med sorgen och saknaden. Hösten 2017 drabbades han själv av cancer. Som Jan själv säger ”livet gick sönder, igen”. Efter operation och strålbehandling bestämde han sig för att göra något han länge hade drömt om – att ta sig till fots genom Sverige.
Det nationella vårdprogrammet för urotelial cancer har nu uppdaterats. I vårdprogrammet sammanfattas inledningsvis de viktigaste nyheterna, några av dem är:
Beatrice Melin avslutar vid årsskiftet uppdragen som cancersamordnare vid SKL och ordförande för Regionala cancercentrum (RCC) i samverkan. SKL söker därför en person som ska samordna arbetet med den nationella cancerstrategin.