Ny behandling revolutionerar cancervården

Sidan publicerades 6 oktober 2016

Immunterapi innebär att man gör kroppens eget immunförsvar mer aggressivt mot cancerceller. Spridd malignt melanom behandlas redan på det här sättet och nu införs metoden som rutin även vid lungcancer och njurcancer, skriver Västerbottenskuriren.

Tidigare var prognosen dyster för patienter med spridd malignt melanom. – Från att ha varit en närmast 100-procentigt dödlig sjukdom, har vi patienter som lever efter fem år, säger onkologen Ylva Holmgren vid Norrlands universitetssjukhus (Nus).

Hudcancerformen malignt melanom behandlas normalt i ett tidigt stadium genom att fläcken skärs bort. De nya behandlingarna som beskrivs här ges när melanom spridit sig till metastaser, vilket är ovanligt. I norra regionen rör det sig om ca 30 fall per år.

Det första genombrottet i behandlingen av melanom kom 2011 då så kallade BRAF-hämmare introducerades. Denna målstyrda behandling passade omkring 40 procent av patienterna.

Numera används också immunterapi och den kan ges till alla med spridd malignt melanom. Biverkningarna är färre och annorlunda än vid andra behandlingar.

Denna enkla och effektiva behandling använder Cancercentrum vid Nus numera som rutinbehandling av patienter med lungcancer.

Mikael Johansson är onkolog och processledare för lungcancerområdet inom RCC Norr. Han berättar att immunterapier används på patienter som har fått behandling med cellgifter och som sedan behöver en ny behandling.

– För dem har det visats sig väldigt bra resultat med lite biverkningar, men det är inte riktigt lika dramatiska resultat som vid malignt melanom.

Immunterapier fungerar vid fler cancersjukdomar och behandlingen kommer nu att användas bland annat på patienter med njurcancer.

Källa: Västerbottenskuriren