Undersök din hud regelbundet

Sidan publicerades 6 maj 2016

Denna vecka, den 9 – 13 maj pågår Euromelanomveckan. Då uppmärksammas särskilt vikten av att själv undersöka sin hud för att förebygga hudcancer. Undersökningstider hos hudläkare erbjuds, utan remisskrav, av flera landsting.

Under veckan kan personer i Västernorrland och Västerbotten boka tid direkt hos hudläkare för att undersöka sina hudförändringar.

För mer information om var och när undersökningstider finns besök: www.euromelanoma.org/sweden.

Hudcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige, och en av de cancerformer som ökar mest. Årligen dör omkring 500 svenskar i malignt melanom som är den mest aggressiva formen.

Tidig diagnos kan rädda liv

– Vissa typer av hudcancer är allvarliga, men det finns god chans att bota dem om de upptäcks i tid. Alla bör undersöka sin egen hud regelbundet och söka vård direkt om de hittar någon avvikande förändring, säger Virginia Zazo, processledare för malignt melanom vid regionalt cancercentrum norr.

Hon poängterar dock att alla hudförändringar inte är farliga. Men vid hudförändringar som växer, ändrar form eller färg, skiljer sig från övriga födelsemärken, har ojämna kanter, är större än 5 mm, kliar, eller ser ut som ett sår som inte läker, rekommenderas att söka läkare.

För mer information kontakta Virginia Zazo, processledare för malignt melanom, virginia.Zazo@vll.se