Projekt sprider sunda solvanor för barn i norr

Sidan publicerades 2 maj 2016

Var i skuggan, använd skyddande kläder, använd solskyddskräm och undvik solen när den är som starkast – det är budskapen i projektet Sunda solvanor som via kylskåpsmagneter och affischer kommer att möta alla småbarnsföräldrar som besöker en barnvårdcentral under maj månad 2016.

– Vi behöver solen men vi behöver sola klokt, säger Senada Hajdarevic, projektledare för Sunda solvanor inom Regionalt cancercentrum norr (RCC). 

Sunda solvanor är ett cancerförebyggande projekt som drivs gemensamt av RCC Norr och Norrlandstingen.

– Hudcancer ökar i hela Sverige, framförallt den aggressiva formen malignt melanom. Därför behöver vi arbeta förebyggande, säger Senada Hajdarevic.

Syftet med projektet Sunda solvanor är att ge BVC-sjuksköterskor i hela norra regionen ett strukturerat sätt för att förmedla sunda solvanor. Alla barn och familjer får en kylskåpsmagnet och i väntrummet sitter affischer med ett lättillgängligt och tydligt budskap om hur viktigt det är att skydda sin egen och barnets känsliga hud mot att bränna sig i solen.

Magneten ska fungera som en påminnelse i vardagen men hänvisar även till mer information på 1177 vårdguiden.

– Fler föräldrar behöver bli medvetna om att ett barn som bränner sig i solen har en ökad risk att drabbas av hudcancer senare i livet. Sunda solvanor är en bra start, säger Senada Hajdarevic.

För mer information:

Kontakta projektledaren för Sunda solvanor, Senada Hajdarevic, senada.hajdarevic@umu.se Tfn: 090-786 91 24

Det finns en informationsfilm riktad till BVC-sköterskor och en sammanställning av vanliga frågor och svar att använda som stöd i informationsarbetet. Läs mer på kampanjsidan.

FAKTA hudcancer

Hudcancer är den näst vanligaste cancerformen. Under 2014 drabbades 3668 människor i Sverige av den mest aggressiva formen, malignt melanom.

Under samma period har 341 individer drabbats av malignt melanom i Norra regionen.

Malignt melanom är den sjätte största cancersjukdomen för män och den femte största för kvinnor, med den snabbaste ökningen. Under den senaste tioårsperioden har incidensen av malignt melanom ökat med över 5 procent både för kvinnor och män.
.