Cancergenetiska mottagningen firar 30 år

Sidan publicerades 4 december 2024

Den 3 december firade Cancergenetiska mottagningen 30 år genom att bjuda in till en jubileumsföreläsning. Mer än 70 personer tog chansen att lära sig mer om verksamhetens utveckling och planer för framtiden.

De flesta deltog via länk men många hade även tagit sig till Bergasalen på Norrlands universitetssjukhus för att mingla och träffa verksamhetsföreträdare på plats.

Cancergenetisk mottagning i Umeå utreder personer i hela norra sjukvårdsregionen där det finns misstanke om ärftlig cancersjukdom i släkten.

Christina Edwinsdotter Ardnor
Christina Edwinsdotter Ardnor

Foto av Kristina Forsman Lindmark

– Verksamheten är ett betydelsefullt verktyg för att förhindra eller tidigt upptäcka cancer. Genom att bjuda in till jubileumsföreläsningen hoppas jag att fler ska känna till hur vi kan användas, säger Christina Edwinsdotter Ardnor, överläkare och medicinskt ledningsansvarig för Cancergenetiska mottagningen.

Jubileumsföreläsningen handlade om Cancergenetisk mottagning då – nu – och i framtiden.

Henrik Grönberg
Henrik Grönberg

Foto av Kristina Forsman Lindmark

Henrik Grönberg, överläkare och professor vid Karolinska Institutet föreläste om hur det var att starta upp verksamheten för 30 år sedan. Hur verksamheten fungerade då, vilka utmaningar som fanns och hur det var att få gehör för att verksamheten var viktig.

Christina Edwinsdotter Ardnor berättade om Cancergenetiska mottagningen idag. Vilka patienter som handläggs, hur snabbspår fungerar, varför testning är viktig och vem som bör erbjudas att testa sig.

Anna Rosén
Anna Rosén

Foto av Kristina Forsman Lindmark

Anna Rosén, överläkare och docent, föreläste om aktuell forskning inom cancergenetik och hur framtiden kan komma att se ut för cancergenetiska utredningar.

Deltagare tog också tillfället att ställa frågor.

Karin Sjöberg
Karin Sjöberg

Foto av Kristina Forsman Lindmark

Karin Sjöberg, från Luleå hade åkt enkom för att delta på plats i Umeå. Hon tyckte bland annat att det var intressant att lyssna till undersökningen om allmänhetens attityder om det moraliska ansvaret patienter och sjukvården har för att informera släktingar om ärftlig cancer.

– Jag är intresserad av föreläsningen på ett personligt plan. I början av 90-talet tog jag kontakt med Henrik Grönberg eftersom jag misstänkte cancer inom familjen. Det är fantastiskt att det finns forskare och läkare som vill jobba med det här eftersom det är så viktigt, säger Karin Sjöberg.