Hallå där Mikael Johansson...

Sidan publicerades 29 maj 2017

...processledare för lungcancer vid RCC Norr, som tilldelats årets lungcancerstipendium som uppmärksammar personer som bidrar med betydande insatser inom lungcancerområdet.

– Stort grattis, hur känns det? 

Tusen tack! Det känns naturligtvis fantastiskt att bli uppmärksammad för det arbete man utför. Varken forskning eller klinisk utveckling är ensamarbete så det är många kollegor och kamrater som är djupt delaktiga i arbetet som lett fram till att stipendiet hamnade i Umeå.

– Blev du överraskad?

Mycket! När ordföranden i insamlingsstiftelsens kommitté ringde så trodde jag först att han hade ringt fel. Det tog ett tag att förstå att jag tilldelats årets stipendium. Som blixt från en klar himmel är en sliten liknelse men den passar verkligen in här.

– Varför fick just du stipendiet?

Det får du nog fråga insamlingsstiftelsen om. Jag är en vanlig onkolog som försöker bedriva relevant translationell lungcancerforskning vid sidan av mitt kliniska arbete. Jag har varit sekreterare i Svenska planeringsgruppen för lungcancer ett tag och kanske fick jag priset delvis för administrativa insatser där.

– Vad ska du göra för pengarna?

Sannolikt provanställa en ny medarbetare i vårt lungcancerprojekt på Cancercentrums forskningslaboratorium. Det borde ge tillräckligt med tid för att introducera en ny eventuell doktorand som förhoppningsvis kan anställas.

Lycka till i fortsättningen! 

Stipendiesumman är på 75 000 kronor. Lungcancerstipendiet är instiftat av svenska Lungcancerstudiegruppen och Astra Zeneca.