Alla RCC har väl fungerande strukturer och processer för vårdprocessarbetet. Alla genomför också nivåstrukturering i regionerna, men för flera RCC är arbetet mödosamt och svårt. Det konstaterar Socialstyrelsen i sin fjärde och sista uppföljningsrapport om uppbyggnaden av RCC.
Nyheter
Sedan i början av mars 2017 är Adriana Herrera Gonzales RCC Norrs nya processledare för diagnosen malignt melanom (hudcancer).
Gunilla Gunnarsson går i höst i halvtidspension och avslutar uppdragen som cancersamordnare vid SKL och ordförande för RCC i samverkan. SKL söker därför en person som ska samordna arbetet med den nationella cancerstrategin och satsningen på kortare väntetider i cancervården.
I vårt senaste nyhetsbrev kan du läsa om RCC Norrs regionala cancerdagar, SVF i primärvården, nya vårdprogram mm. Välkommen som prenumerant på nyhetsbreven!
Funktionen som SVF-koordinator är en framgångsfaktor för effektiva och säkra vårdflöden. Nu har RCC i samverkan tagit fram en nationell funktionsbeskrivning, som rekommenderar hur koordinatorsfunktionen inom cancervården ska organiseras och fungera.
Det första nationella vårdprogrammet enligt RCC-modell för patienter med Waldenströms makroglobulinemi går idag ut på remissrunda 1. Ytterligare fyra nationella vårdprogram, som reviderats och uppdaterats, går också ut på remiss.
Inom ramen för regeringens rådslag om framtidens cancervård arrangeras tre rundabordssamtal med särskilt inbjudna. Ett av samtalen blir en del av Cancerdagen i Almedalen.
När familjeläkaren Maria Lindström i Sundsvall första gången hörde talas om att standardiserade vårdförlopp (SVF) skulle införas i svensk cancervård, kände hon sig skeptisk och frågande. Hur skulle man kunna skapa ett snabbspår för patienter med misstänkt cancer utan att tränga undan andra grupper som behöver sjukvård? Om många patienter utreds enligt SVF, riskerar då inte andra patienter att hamna utanför? Resultatet efter två år med SVF är kortade utredningstider, inte bara för patienter med misstänkt cancer, utan för alla som söker primärvård i Sundsvall.
Den 7 april arrangerade RCC Norr och Umeå universitet Cancerforskningens dag i landstingshuset, i Umeå. Cancerforskningsdagen är årligt återkommande och hålls alltid på engelska. En stor skara ivriga åhörare och poster-presentatörer samlades för att lyssna på föreläsningar om patientnära kliniska studier och grundläggande molekylärbiologisk forskning.
RCC Norrs regionala cancerdag gick av stapeln i Umeå den 6 april, med ett 130-tal deltagare från hela norra regionen. Mycket fokus låg på standardiserade vårdförlopp (SVF) och primärvårdens viktiga roll i den nationella satsningen på kortare väntetider i cancervården. Intressanta föredrag och bikupediskussioner avlöste varandra. Patientrepresentanter deltog under flera av programpunkterna och dagens "mobile" moderator var Peter Löthman, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Västernorrland.
Idag lanseras CanINCA – ett nytt nationellt datasystem för canceranmälningar till Socialstyrelsens cancerregister. Tidigare har registrering av tumörer skett i regionala system med egna registerlösningar för varje sjukvårdsregion. I den nya registerlösningen finns alla funktioner som behövs för att handlägga och leverera canceranmälningar vid respektive regionalt cancercentrum (RCC).
För varje vårdprocess inom cancerområdet har RCC Norr utsett processledare. Processledarna arbetar på deltid med detta uppdrag och har en central roll i att driva förbättringsarbete i norra regionen.
Ett nationellt vårdprogram för follikulärt lymfom är nu publicerat på cancercentrum.se.