”Lägg din energi på saker du kan påverka”

Sidan publicerades 6 november 2015

Uppmaningen kommer från Pernilla Andersson, chefredaktör för tidningen Topphälsa, som besökte RCC Norrs temadag om cancerrehabilitering och levnadsvanor. Pamela talade inspirerande om hur det är att leva och träna trots cancer.

Som ett knytnävslag i ansiktet kom diagnosbeskedet i juli 2010. Pamela hade drabbats av en hjärntumör och den gick inte att operera bort. Svårast var att berätta för barnen men eftersom en sköterska hade uppmanat Pamela att inte undanhålla sanningen blev svaret på sonens oro: – Jag ska inte dö idag. Jag ska inte dö imorgon heller.

Pamela Andersson håller i sin bokSom journalist är Pamela van att kunna påverka och styra saker runt omkring sig. Att rätta sig efter sjukdomen kändes enormt frustrerande. Men hon fick en idé. Pamela ville börja med hård fysisk träning, för att klara det som låg framför. Hon ringde Christer Skog som blev hennes personlige tränare.

– Ge mig sex veckor och jag kommer att förändra sitt liv, sa Christer.

Och så blev det på flera sätt. Paret blev kära och är nu gifta sedan ett år tillbaka.

Pamela började träna 3 – 6 timmar om dagen och gjorde all den träning hon blev tillsagd att göra. Hon kämpade ju för sitt liv. En bonus är, enligt Pamela, att man inte kan vara riktigt ledsen samtidigt som man tränar.

När det efter sex veckor blev dags för operation, vars syfte var att ta bort en bit av tumören, kände sig Pamela stark både fysiskt och mentalt.

– Jag var lugn på operationsbordet. Jag hade gjort allt som stod i min makt.

Pamela Andersson föreläserHon vägrade sjukhusskjortan utan klädde sig i långklänning och smycken på sjukhuset. Det är viktigt att få känna sig fin. En månad senare återupptog Pamela löpningen.

Strålning sattes in, vilket tog mycket ork och att tappa håret kändes fruktansvärt tungt.

Cellgiftsbehandling blev sedan nödvändig. Hela tiden fortsatte Pamela att träna. Det gick inte längre att bibehålla formen utan det handlade om att bromsa försämringen. När det var som värst försökte hon i alla fall komma ut och gå någon kilometer.

Idag har risken för att tumören åter ska bli aktiv minskat avsevärt. Pamela vågar ta paus från träningen för någon dag men tränar annars så mycket hon kan.

Hennes tre honnörsord är Acceptera, Planera och Fokusera. Acceptera det som händer för att kunna vila; Planera för att kunna gå vidare i livet och Fokusera på nuet för att spara energi.

– Jag koncentrerar min energi på det jag kan påverka och släpper det andra, säger Pamela Andersson. – Jag ta bara ut BRA saker i förskott.

Hennes råd till sjukvården är att kontaktsjuksköterskan kunde ringa bara för att kolla läget, även när allting verkar gå bra. Det är också viktigt att få vara ”normal” och inte enbart ses som en patient.

– Ingen vill känna sig sjuk. Jag är en person – inte en cancerjournal, säger Pamela Andersson.