Var uppmärksam i solen

Sidan publicerades 20 maj 2015

– Sol och värme är underbart, men tänk på att sola på ett klokt sätt. Intensivt solande kan orsaka hudcancer och därför är det viktigt att alltid skydda huden, vistas i skuggan och inte sola i solarier.
Det säger Virginia Zazo Hernanz, processledare för malignt melanom och Senada Hajdarevic, processledare för cancerprevention vid Regionalt cancercentrum norr.

– Solen gör att kroppen bildar D-vitamin som vi alla behöver. Men det räcker att vistas i solen ungefär 20 minuter varje dag för att kroppen ska få tillräckligt med D-vitamin, säger Virginia Zazo Hernanz och Senada Hajdarevic.

Hudcancer kan drabba alla människor i alla åldrar, även om sjukdomen är vanligare hos personer över 50 år och hos dem som har solat mycket. Hudcancer är den cancerdiagnos som ökar snabbast. Under 2013 drabbades 3 358 personer i Sverige av malignt melanom som är den allvarligaste formen av hudcancer. Dock är prognosen god om sjukdomen upptäckts i tid.

Beställ därför tid hos läkare om du upptäcker en hudförändring som växer, ändrar form eller färg, skiljer sig från övriga födelsemärken, har ojämna kanter eller ser ut som ett sår som inte läker.

– Alla som upptäcker ett avvikande födelsemärke bör ringa sin hälsocentral och få det undersökt. Det gäller särskilt äldre män som oftare jobbar utomhus och sällan använder solskydd, säger Virginia Zazo Hernanz.

Denna vecka uppmärksammas på ett särskilt sätt malignt melanom genom Euromelanoma Sverige som är en satsning på för att förebygga och tidigt upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer.

Läs mer på:1177 Vårdguiden

Eller Euromelanoma Sweden

För mer information kontakta:

Virginia Zazo Hernanz, processledare för malignt melanom vid Regionalt cancercentrum norr. Verksamhetschef vid Hud- och STD-kliniken, Norrlands universitetssjukhus, tfn 076-782 09 12.

Senada Hajdarevic, processledare för cancerprevention och vägen in till cancervården vid Regionalt cancercentrum norr, tfn 076-833 97 37.