SKL har, tillsammans med regionala cancercentrum, låtit genomföra en utredning av vilka förutsättningar som krävs för att organisera nationell multidisciplinär konferens (nMDK) inom olika diagnosområden. Slutsatserna från utrednigen har nu samlats in rapport.
Nyheter
Fler och riktade insatser behövs för att öka människors medvetenhet om riskerna med att bli bränd av solen som barn. Det menar en grupp forskare, som jämfört allmänhetens kunskaper om riskfaktorer och symtom för malignt melanom i fyra olika länder
Regionala cancercentrum i samverkan rekommenderar i en ny remiss till landstingen att ytterligare sju åtgärder inom cancervården ska koncentreras till färre ställen än idag. Arbetet med den nationella cancerstrategin tar därmed ännu ett steg mot en mer jämlik cancervård.
Regionala cancercentrums framgångsrika arbete med att ta fram nya och revidera gällande nationella vårdprogram fortsätter som planerat. Vid Samverkansgruppens möte den 3 juni fastställdes det nya vårdprogrammet för aggressiva B-cellslymfom, liksom de reviderade versionerna av vårdprogrammen för levercells- och äggstockscancer.
En slutlig version av rekommendationen om screening för livmoderhalscancer är nu publicerad. En nyhet är att en ytterligare analys med cytologi har tillkommit. De kvinnor som kallas vid cirka 41 års ålder bör nu analyseras för både HPV och cytologi.
RCC i samverkan har utvecklat en mobilapp för att stärka tillgängligheten till standardiserade vårdförlopp och nationella vårdprogram. Appen gör det enklare för vårdens medarbetare att hålla sig ajour med innehållet i vårdförloppen och den senaste kunskapen om vad som utgör bästa möjliga cancervård
Minst tio nya standardiserade vårdförlopp ska tas fram i år för införande under 2016. Arbete pågår inom tretton diagnoser. Under våren har fem av dessa blivit klara. Fram till och med den 20 september är det nu öppet att lämna synpunkter.
Minst tio standardiserade vårdförlopp ska tas fram i år för införande inom cancervården under 2016. Arbete pågår inom tretton diagnoser. Under våren har fem av dessa blivit klara. Fram till och med den 20 september är det nu öppet att lämna synpunkter på de färdiga vårdförloppen.
På önskemål från patientorganisationerna har Sveriges Kommuner och Landsting tagit fram en enkel patientinformation om standardiserade vårdförlopp. Informationsbladen är tänkta att fungera som ett stöd och komplement till den muntliga och individuellt anpassade information varje patient behöver och har rätt att få.
Regionalt cancercentrum norr och Norrlands universitetssjukhus erbjuder en kostnadsfri nätbaserad grundläggande utbildning i strålbehandling. Utbildningen är i första hand riktad till sjuksköterskor inom de enheter i norra regionen som kommer i kontakt med patienter som får, som kommer att få eller som nyligen fått strålbehandling.
Du har väl inte missat den webbaserade utbildningen i allmän palliativ vård? Den är tillgänglig för all vårdpersonal i både kommuner och landsting. Drygt 1500 personer har hittills påbörjat utbildningen, varav 880 har slutfört den i dagsläget.
Kapacitetsbristen inom svensk patologi har länge varit ett problem inom bland annat cancervården. För att möta behovet av kompetens, resurser och forskning har Stockholms läns landsting nu inrättat ett regionalt kunskapscentrum för patologi och cytologi. Fler patologer och förändrade arbetssätt förväntas bidra till kortare väntetider.
Det regionala vårdprogrammet för cervixdysplasi har reviderats och finns att läsa under rubriken Vårdprogram. Regional processledare är Pia Collberg.
Män med nydiagnostiserad spridd prostatacancer kan omgående få cytostatikabehandling. Det visar resultaten från studien Stampede.
Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern Gabriel Wikström tog i veckan emot 4 710 underskrifter för Tobacco Endgame – Rökfritt Sverige 2025. Det var Ywonne Wiklund, hälsoutvecklare vid Västerbottens läns landsting som lämnade över underskrifterna som är insamlade av elever runt om i länet och av personal vid Folktandvården, hälsocentraler och sjukhus.
Dagens medicin skriver om en ny svensk observationsstudie vars resultat tyder på att vanliga allergiläkemedel skulle kunna ha effekt mot bröstcancer. Den aktuella studien omfattar 55 000 svenska bröstcancerpatienter som följdes under perioden 2000 till 2008. Nu hoppas forskarna kunna utvidga analysen fram till år 2013. Materialet kommer då att omfatta 100 000 patienter.