När all botande och bromsande behandling avslutas och vården övergår till palliativ vård i livets slutskede hålls brytpunktssamtal. Tack vare palliativa ombud har utvecklingen av den palliativa vården i Värmland gått framåt, och antalet brytpunktssamtal ökat.
Nyheter
Kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala har certifierats som europeiskt centrum för avancerad äggstockscancerkirurgi. Bakom kvalitetsutmärkelsen, som gäller under fem år, står den europeiska organisationen för gynekologisk cancer, ESGO.
Tidningen Dagens Medicin har utsett Universitetssjukhuset Örebro till Sveriges bästa universitetssjukhus. Varje år utser DM de bästa sjukhusen i tre olika klasser – universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus. Även andra sjukhus i Uppsala-Örebroregionen rankades högt i respektive klass.
Under hösten och vintern 2018/2019 har RCC:s regionala vårdprocessgrupp för barnonkologi i Uppsala Örebro genomfört dialogmöten runtom i sjukvårdsregionen. Mötena, som hållits i Eskilstuna, Falun, Gävle-Hudiksvall, Uppsala, Västerås och Örebro, har haft huvudfokus på kompetensförsörjningsläget för patientgruppen barn med cancer. Andra syften har varit att följa upp vårdprocessen, diskutera problemområden och lösningar samt att föra goda exempel vidare inom sjukvårdsregionen.
Den första sammanställningen av PREM-enkäter inom peniscancer är publicerad. PREM är ett mått på patientens upplevelse av vårdprocessen, och mäts sedan 2015 genom patientenkäter. Elisabet Skeppner och Johanna Nilsson på Universitetssjukhuset i Örebro är ledamöter i styrgruppen för det nationella kvalitetsregistret för peniscancer, och är involverade i arbetet med PREM. – Det är självklart viktigt att veta hur våra patienter uppfattar den vård de erbjuds och det bemötande vi ger.
Jämfört med tidigare rapport har den nya KLL-rapporten ett starkare fokus på överlevnadsdata. Intressanta data kan studeras vad gäller skillnader i överlevnad beroende på kön, ålder och region.
Det nationella vårdprogrammet för sköldkörtelcancer har under 2018 genomgått en mindre revidering och publicerats i januari 2019.
Riksdagen har beslutat att Socialstyrelsen från och med 2018 ska ansvara för processen att koncentrera högspecialiserad vård på nationell nivå. Den 1 juli avvecklades rikssjukvårdsarbetet och RCC arbetar under 2019 tillsammans med Socialstyrelsen för att föra över arbetet med nivåstrukturering av cancervården.