Årets kontaktsjuksköterska i Mellansverige 2024

Sidan publicerades 22 maj 2024

Utmärkelsen årets kontaktsjuksköterska 2024 i sjukvårdsregion Mellansverige går till Matilda Nederfeldt och Emelie Filipsson, som arbetar på urologmottagningen i Örebro.

Matilda och Emelie arbetar som kontaktsjuksköterskor för personer/patienter som får peniscancer och vars roll är att stötta och guida, patienter och närstående i cancerprocessen.

årets kssk Bred.jpg

Vill ni börja med att berätta lite kort om er roll?

Vi är kontaktsjuksköterskor för peniscancer och vår roll är att stötta och guida patienter och närstående i cancerprocessen. Vår roll fungerar som en spindel i nätet, då vi kallar patienterna för inskrivning, förbereder dem för operation och träffar dem postoperativt. Vi förmedlar också kontakt mellan patient, läkare och kurator.

Vad hoppas/tror ni ligger till största grund för er nominering?

Vi tror och hoppas att vi gör ett meningsfullt jobb och är en viktig person för patienten. Vi gillar också att driva arbetet framåt, vi har till exempel börjat med en digital Min vårdplan för peniscancer och varit med och reviderat vårdprogrammet för peniscancer. Vi får också höra att vi är lättillgängliga och samarbetsvilliga. Vi försöker alltid göra det lilla extra för patienter, närstående och kollegor.

Vad tror ni är det som gjort ert arbete så framgångsrikt?

I vårt dagliga arbete får vi chansen att lära oss otroligt mycket och utvecklas. Det har lett till att vi blivit duktiga på det vi gör och arbetar med. Det har även gjort oss effektiva och ger oss tid till att göra det lilla extra. Tack vare ett välfungerande team så får vi chansen att utvecklas, då vi ständigt tar del av varandras kunskap. I teamet är rollerna väldigt tydliga och vi vet vad som förväntas av oss som kontaktsjuksköterskor.


Vad är det viktigaste med kontaktsjuksköterskans uppdrag?

Att vara navet för patienten och närstående genom hela vårdkedjan. Vi ser till att vara lättillgängliga för våra patienter via telefon, digital vårdplan och fysiska möten. Vi ser till att patienten blir välinformerad om behandlingen och kommande steg, vilket leder till ökad delaktighet för patient och närstående i sin egenvård.

Vad ligger bakom ert driv och engagemang? Varifrån får ni inspiration?

Vi jobbar tillsammans med ett fantastiskt team som inspirerar oss dagligen till att utvecklas. Vi har roligt när vi arbetar tillsammans, vi gläds med varandra när det går bra och peppar varandra när det går lite sämre. Drivet kommer framför allt från teamet som vi jobbar tillsammans med och engagemanget kommer ifrån feedback från patienter och närstående. Vi har förtroende för varandra i teamet vilket leder till ytterligare ansvar och utveckling. Vi gillar att utveckla vården kring peniscancer och bibehålla kvaliteten på de delar som fungerar bra.

Vad hoppas ni få mer tid för, eller möjlighet att utveckla härnäst i arbetet?

Vår dröm är att forska inom peniscancer, med omvårdnadsfokus förstås och på så vis kunna sprida vår kunskap till övriga delar av landet. En mix av omvårdnadsforskning och kliniskt arbete skulle vara fantastiskt. Vi är också under uppstart till att starta sköterskemottagningar där vi kontaktsjuksköterskor ska träffa patienterna som går på regelbundna kontroller efter sin operation, i stället för ett läkarbesök, i ett försök till att minska väntetiderna för patienterna.

Har ni varit med i något projekt eller initiativ som ni är extra stolta över och skulle vilja berätta mer om?

Vi var bland de första inom Region Örebro som startade upp med digital vårdplan med stöd av RCC. Det har vi sedan fått stötta andra diagnosgrupper och kliniker att komma igång med och visa hur det fungerar. Vi är också stolta över att ha varit med och reviderat omvårdnadsinnehållet i den senaste upplagan av vårdprogrammet för peniscancer. Det arbetet visade på att vården ständigt utvecklas och att det fanns många riktlinjer och råd som behövdes skrivas om utifrån hur arbetssättet förändrats. Sedan är vi såklart oerhört stolta över att ha blivit nominerade och utsedda till årets kontaktsjuksköterskor. Vi kände att nomineringen i sig var en vinst, men att vi också sedan blev utvalda gjorde oss extra glada och stolta.

Jag har hört att ni är med och deltar på veckovisa nationella multidisciplinära videokonferenser. Vill ni berätta mer om det och vilken betydelse det har för ert arbete?

Vi sitter med på den nationella multidisciplinära konferensen en gång i veckan, där peniscancerfall diskuteras ifrån hela Sverige. Vårt deltagande leder till att vi snabbt kan fånga upp patienter som ska kallas till oss för inskrivning och operation, det leder till snabbare omhändertagande av patienten. Ronden fungerar också som ett lärotillfälle för oss, då det visas foton och röntgenbilder på patienterna och vi får se alla ovanliga fall. Vi har möjlighet att komma med input vad gäller omvårdnad och information kring patienten. Det ger oss också möjlighet att prata med andra kontaktsjuksköterskor runt om i Sverige som också deltar på ronden.

Motiveringen lyder

”De nominerade driver utveckling av vården genom delaktighet och förankring i framtagandet av de kunskapsstöd som finns för diagnosen. Har en central roll i planering av patienters behandling, är en fast vårdkontakt och skapar viktig balans mellan medicinska och psykosociala bedömningar”.

Stort grattis Matilda och Emelie!