Sommarhälsning till RCC och RBC medarbetare och våra samarbetspartners
Sommaren är här och semestern har redan börjat för vissa. För andra stundar den runt hörnet. RCC Mellansveriges verksamhetschef, Johan Ahlgren, vill därför passa på att skicka med en sommarhälsning till RCC och RBCs medarbetare samt våra samarbetspartners.
Ingen kan säga att vi har långtråkigt på RCC Mellansverige. En bidragande orsak till att vi slipper ha tråkigt är de årliga överenskommelserna mellan SKR/RCC och Social-departementet. En del av de statliga anslagen omprövas på så sätt varje år vilket skulle kunna betyda att vi måste dra ner på verksamheten. Alltså, det finns alltid en liten oro i maggropen som tilltar under hösten och når maximum när överenskommelsen ska offentliggöras strax före jul varje år. Är man tyst kan man höra sig själv tänka: - Vad har Regeringstomten med sig i säcken åt cancervården i år?
Inför 2024 överträffadeöverenskommelsen våra förväntningar. Cancervården fick kraftigt ökade anslag, totalt ungefär en miljard kronor! Särskilt spännande var det med de 220 mnkr som RCC fick för att nationellt stödja utvecklingsarbeten inom tre av cancervårdens viktigare områden: väntetider (i form av patologi och bilddiagnostik), cancerrehabilitering och palliativ vård. Jag tror att de flesta av er som läser detta ganska väl känner till de tidspressade arbetsinsatser som krävdes innan Mellansveriges 45 miljoner kunde fördelas till våra sju regioner i april. Jag är stolt och glad att vi kunde lösa en helt ny uppgift så bra som vi ändå gjorde. Visst, vi fick en del kritik från regionerna, framför allt att det hela var så tidspressat men vi fick också beröm för hur bra vi skötte det hela utifrån förutsättningarna. Nu är det ju bara en liten hake. Om denna jättesatsning ska anses vara lyckad krävs rimligen att vi genomför uppföljningar och kan se tecken till förbättringar på patientnivå. Om vi ser att projekten har lyckats ökar möjligheterna att vi får mer pengar att fördela inför 2025. Allt tyder därför på att hösten 2024 blir minst lika spännande som våren 2024.
En annan fråga är om eller när Region Uppsala kommer att lyckas med sitt arbete att få Uppsala Comprehensive Cancer Centre (UCCC) ackrediterat. Det är viktigt att sjukvårdsregionen får sitt första CCC relativt snart eftersom konkurrensen mellan Sveriges universitetssjukhus blir allt hårdare när det gäller rekrytering av personal, uppbyggnad av högspecialiserad vård samt kompetens och kapacitet för forskning. Eftersom Universitetssjukhuset i Linköping blev det fjärde ackrediterade CCC:et i förra veckan (Grattis!) känns det extra angeläget att vi i Mellansverige ska få vårt CCC i Uppsala på plats ganska snart. Jag tror att hela sjukvårdsregionen håller vi tummarna för Akademiska sjukhuset när OECI gör sin audit 15-16 oktober. Besked dröjer dock till strax efter årsskiftet. Spännande? Bara förnamnet.
Vad händer då med RCC Mellan när UCCC kommer på plats? Jag tror att CCC-konceptet kommer att bidra till att RCC Mellansveriges roll stärks. CCC handlar ju om att skapa bättre förutsättningar för forskning inom bla precisionsmedicin samt att arbeta med resultatstyrd förbättring av cancervården i samverkan med patienterna. Det gör att RCC:s roll som förmedlare av kunskapsstyrning, nätverksbyggande och resursstöd för cancervården i hela Mellansverige blir än mer aktuell.
Organiserad prostatacancertestning (OPT) är ett annat område som började röra på sig i slutet av 2023. Från november 2023 till sommaren 2024 har tre regioner kommit i gång (Sörmland, Gävleborg och Örebro). Vi räknar med att Västmanland, Dalarna och Uppsala startar under hösten 2024. Region Värmland har sedan flera år ett eget system för OPT och har tills vidare valt att stå utanför den sjukvårdsregionala satsningen via RCC Mellan. Det som beskrivs ovan gäller pilotutskicken av brev med erbjudande att kontrollera PSA i blodet – där är vi ganska säkra på att det ska rulla på. Mer spännande är om vi kan komma framåt med en ökad digitalisering av OPT-IT-systemet så att MRT remiss kan genereras automatiskt för män med PSA > 3.
Andra händelser vi har att se fram emot under hösten är presentationen av den omarbetade Cancerstrategin 2.0 i slutet av november. Professor Mef Nilbert, sakkunnig på Socialstyrelsen, leder sedan i februari i år arbetet med revisionen som alltså sker under betydande tidspress. Att RCC:s olika uppdrag både nationellt och sjukvårds-regionalt ökat sen vi blev till 2011 är alldeles uppenbart. Jag har svårt att tro att Cancerstrategin 2.0 ska ändra på det i någon större omfattning. Men det är tänkbart att någon del av innehållet i den nya strategin kan föras över till CCC-organisationen (klinisk forskning? Implementering av precisionsmedicin?). Detta blir ändå spännande eftersom Mef Nilbert hittills varit relativt förtegen när det gäller RCCs roll.
Annat som är spännande är RCC:s uppdrag att göra en förstudie om möjligheterna att införa cancergenetiska basmottagningar i de regioner som inte har ett universitetssjukhus. Bakgrunden är att efterfrågan på cancergenetiska utredningar har ökat mkt kraftigt. För närvarande är väntetiderna för icke prioriterade fall upp emot tre år eftersom dessa utredningar bara görs i Uppsala. Örebro har visserligen kommit igång relativt nyligen men de tar ännu inte emot patienter från andra regioner. Redan idag lägger alla regioner en del resurser på dessa personer för att kunna remittera dem till Uppsala. Tanken är att undersöka hur mycket resurser som skulle behöva tillföras för att hela processen ska kunna skötas i hemlandstinget. Trots att regionerna som skickar dessa patienter betalar 30 000 per utredning finns en tvekan hos vissa hos vissa regioner eftersom det är brist på personal. Det blir spännande att följa hur detta landar ner så småningom.
Jag märker nu att brevet redan börjar bli ganska långt och eftersom våra uppdrag har blivit alltmer omfattande räcker inte detta brev till för att uppmärksamma alla duktiga medarbetargrupper med ett par meningar. Rent allmänt vill jag ända framföra att den ganska omfattande rekrytering som ägt rum under framför allt 2023, men också delvis under våren 2024, nu äntligen tycks ha lugnat ner sig. Det känns mycket bra. Dels för att vi sett ett stort intresse att arbeta för RCC, dels därför att jag tycker att vi fått in en hel hög med bra personer. Att rekrytera tar ju rätt mycket tid och energi och att vi nu i stort sett är fullbemannade känns också skönt eftersom vi inom ledningsgruppen kan fokusera mer på innehållet i vårt arbete samt hur vi kan utvecklas som arbetsplats. Jag tycker det känns väldigt kul med våra måndagsmöten och våra arbetsplatsträffar, högt deltagande och generellt en bra stämning. Likaså har trängseln runt lunchborden på senaste tiden ibland påmint om hur det var före covid då ingen jobbade hemifrån. Trängseln, skratten och ljudnivån runt borden ser jag som positiva markörer för en god trivsel.
Jag tänker nu runda av brevet genom att framföra ett stort tack till alla medarbetare på RCC och RBC för ert utomordentliga och lojala arbete. Tack vare era insatser får vi ut mer av de medel vi anförtros och det bidrar också till att socialdepartementets tillit för RCC-organisationens leveransförmåga är hög. Av det jag skrivit hittills verkar det mesta vara frid och fröjd men även om alla medarbetare inom RCC och RBC levererar med beröm godkänt, kommer regionernas utmaningar att leda till att kraven på RCC ökar. För att inte förstöra den goda sommarkänslan lägger jag in några rader som ett ”PS” för att påminna om att vi måste ligga i och hela tiden tillsammans bli bättre på det vi gör.
Jag vill också rikta mitt tack till våra patientrepresentanter som alltid gör sitt bästa och bidrar till RCC:s viktiga arbete. Självklart vill jag också tacka er som jobbar ute i regionerna inom cancervården i bred bemärkelse för era insatser i vården och för cancerstrategin. Tack för att ni bidrar i arbetet för en effektiv men samtidigt mänsklig cancervård!
Jag vill också skicka några sommarhälsningar till Samverkansnämnden för sjukvårdsregion Mellansverige, inklusive ledningsgruppen, med tack för gott och förtroendefullt samarbete.
Till sist önskar jag att vi slipper otäcka virus, att regionernas underskott vänder neråt och att ni som jobbar inom vården slipper strejka. Jag önskar mig också en fredligare värld och att fler människor börjar lyssna på varandra – på riktigt. I december hoppas jag Regeringstomten som vanligt dyker upp med en säck som innehåller pengar att satsa på 2025 års överenskommelse för en jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider! Som sagt, det blir aldrig långtråkigt att arbeta för RCC!
Hoppas ni alla får en riktigt skön sommar oavsett om ni har semester eller inte!
Söderhamn 2024-07-03
PS.
Allt detta beröm betyder dock inte att vi kan slå oss till ro. Vi måste fortsatt vara på tårna för att minska svenska medborgares cancerbörda. Det gäller cancer hos barn såväl som hos vuxna och äldre. Behovet av informationsinsatser om levnadsvanor, samt tidig diagnostik kommer att öka. RCC behöver fortsatt stödja utvecklingen av cancerscreening så att den blir så effektiv som möjligt i alla olika befolkningsgrupper. RCC måste också tillsammans med regionerna öka patienters möjligheter att delta i kliniska studier, inte minst inom precisionsbehandling där även CCC organisationen har ett tydligt ansvar. RCC måste fortsätta stödja kunskapsstyrningen genom uppdatering av nationella vårdprogram, och återkoppling av resultat från våra 35 kvalitetsregister till sjukvården. Målet är att öka jämlikheten i cancervården för alla åldrar samt säkerställa ett effektivt resursutnyttjande så att äldre och sämre behandlingar ersätts med nya och effektivare.
För att möjliggöra en tidsekonomisk inrapportering av data ska RCC stödja utvecklingsprojekt som underlättar integration av kliniska data från regionernas patientsystem in i kvalitetsregistren.
DS.