Universitetssjukhuset Örebro fortsatt bästa universitetssjukhus

Sidan publicerades 23 januari 2020

Tidningen Dagens Medicin har utsett Universitetssjukhuset Örebro till Sveriges bästa universitetssjukhus för andra året i rad. DM utser varje år de bästa sjukhusen i tre olika klasser – universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus. Även sjukhusen i Gävle, Hudiksvall, Bollnäs och Lindesberg rankades högt i respektive klass.

USÖ-sommar-webb.jpg

Foto: Region Örebro län

Bakom utmärkelsen ligger en jämförelse av hur sjukhusen i Sverige presterar inom sju övergripande delområden, där medicinsk kvalitet väger tyngst.

USÖ rankas högst i fem av de sju delområdena, bland annat inom medicinsk kvalitet, ekonomi och tillgänglighet, vilket gör att man toppar klassen universitetssjukhus för andra året i rad.

– Det här är mycket glädjande och beror på det hårda arbetet som våra medarbetare gör varje dag med att förbättra vårdens kvalitet, förhindra vårdskador och hushålla med våra resurser. Det är vår organisation som har bidragit till att vi har åstadkommit det här. Utmärkelsen är något som medarbetare i hela regionen med rätta kan vara stolt över, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län i en nyhet på USÖ:s webbplats.

Sveriges bästa universitetssjukhus finns i Örebro, USÖ

Tre sjukhus från Gävleborg i topp

I klassen mellanstora sjukhus hamnade Gävle sjukhus och Hudiksvalls sjukhus, båda tillhörande Region Gävleborg, på en nionde respektive tolfte plats.

I klassen mindre sjukhus hamnade ytterligare ett sjukhus från Gävleborg i topp, nämligen Bollnäs sjukhus som kom på en fjärdeplats. I samma klass slutade Lindesbergs lasarett, tillhörande Region Örebro, på en sjätteplats.

De fullständiga listorna i respektive klass finns på Dagens Medicins webbplats.

Bästa sjukhuset - topplistorna, Dagens Medicin