Anna Watz är årets kontaktsjuksköterska 2020

Sidan publicerades 3 februari 2020

I samband med RCCs och Socialdepartementets firande av cancerstrategins 10 år den 3 februari utsågs årets kontaktsjuksköterska i respektive sjukvårdsregion. I Uppsala-Örebroregionen blev det Anna Watz, kontaktsjuksköterska på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, som tog hem utmärkelsen.
– Det här känns jättekul, det var en stor överraskning och det känns som en uppskattning för det arbete vi gör. Jag blev väldigt glad när jag fick beskedet, säger Anna.

I spelaren ovan ser du en intervju med årets kontaktsjuksköterska Anna Watz. Foto: Jesper Törnlund, RCC Uppsala Örebro.

Motiveringen, som delvis löd ”[...] Anna Watz är en stöttande, stabil och humoristisk sjuksköterska som alltid sätter patienten i första rummet. Hon har en förmåga att anpassa sig och situationen utifrån patienter och närståendes behov, vare sig det handlar om att bjuda på ett glas saft, lyssna lite extra när någon behöver prata eller ordna det logistiska med behandling och uppföljning – en riktig klippa helt enkelt [...]”, lästes upp under måndagseftermiddagens prisceremoni, där H.K.H. Kronprinsessan Victoria delade ut diplom till pristagarna.

årets_kssk_webb.jpg
Årets kontaktsjuksköterskor tillsammans med Kronprinsessan Victoria under prisceremonin i Aula Medica. Foto: Emelie Otterbeck.

Anna Watz har arbetat som sjuksköterska på onkologkliniken vid Mälarsjukhuset i 20 år, och gjorde under våren 2018 sin kontaktsjuksköterskeutbildning med inriktning mot lymfompatienter.

Varför valde du att utbilda dig till kontaktsjuksköterska?

– Jag har arbetat som behandlande sjuksköterska och ger cytostatikabehandling till patienter. I och med det har jag alltid haft ett intresse för lymfompatienter, och då kändes kontaktsjuksköterskeutbildningen som en bra möjlighet för att kunna fördjupa mig inom det området.

– För mig är det A och O att patienterna känner sig väl omhändertagna. Att för första gången komma in till kliniken genom dörrarna där det står ”cancercentrum” är väldigt laddat för patienter. Att då få komma hit och känna sig trygg och väl omhändertagen är jätteviktigt. Och det är därför jag har jobbat inom onkologin i 20 år. Jag brinner verkligen för patienterna, och då är det perfekt att vara kontaktsjuksköterska.

rcc_anna_watz-porträtt.jpg

Varför tror du att just du blev årets kontaktsjuksköterska?

– Jag har inte läst nomineringarna, men jag kan tänka mig att min erfarenhet spelar in, och att jag är en trygg person och att jag brinner för att göra det bättre för patienterna. Jag har också varit med och startat upp en mottagning ledd av kontaktsjuksköterskor, där vi följer upp lymfompatienter, och jag kan tänka mig att det också spelar in.

Berätta mer om mottagningen.

– Det är en mottagning där vi följer upp patienter med lymfom. Vissa patienter är obehandlade och går på kliniska kontroller, medan andra har genomgått onkologisk behandling. Detta bidrar till att patienter känner sig trygga och väl omhändertagna eftersom de får träffa samma sköterska varje gång. Vi har också gjort oss mer anträffbara via telefon för att patienter ska veta vart de kan vända sig om de får besvär.

– Under 2019 hade vi 240 patientbesök hos oss, och då kontrollerar vi blodprover och gör en klinisk kontroll där vi känner igenom lymfkörtelstationer, och går igenom frågeformulär och hälsoskattningar.

Vad är dina framtidsspaningar – vad önskar du dig framöver?

– Jag önskar mig snabbare utredningstider – att patienterna kommer till oss på onkologkliniken tidigare. Vi är ju sist i ledet, så tar utredningen lång tid så tar det också lång tid innan patienten kan komma igång med behandling.

– Under de åren jag arbetat så har det hänt mycket vad gäller behandlingar, så jag hoppas också att det fortsätter forskas fram nya och förbättrade behandlingar och att det kommer patienterna till gagn snabbt.

Fler utmärkelser

Vid firandet av cancerstrategin utsågs även årets processledare i Uppsala-Örebroregionen. Läs mer om det via länken nedan.

Britt-Marie Karlson är årets processledare 2020

Mer information om utmärkelserna samt presentationer av pristagarna i de övriga sjukvårdsregionerna hittar du via länken nedan.

Årets processledare och årets kontaktsjuksköterskor 2020

Kontakt

Jesper Törnlund

kommunikatör

RCC Mellansverige