Hospice och palliativ vård uppmärksammades världen över

Sidan publicerades 15 oktober 2018

Lördagen den 13 oktober firades Världshospicedagen – ett initiativ med syfte att ena, fira och stötta hospicerörelsen och palliativ vård runt om i världen.

World Hospice day

Världshospicedagen är ett initiativ från Worldwide Hospice Palliative Care Alliance, ett nätverk av organisationer som arbetar inom hospice och palliativ vård. Nätverkets syfte är att stötta utvecklingen av hospice och palliativ vård över hela världen.

Man vill bland annat lyfta de fysiska, psykiska, sociala och existentiella behoven hos personer som lever med en obotlig sjukdom, samt hos deras närstående. Nätverket arbetar även för att öka tillgängligheten till palliativ vård.

Uppmärksammades världen över

Världshospicedagen arrangeras årligen den andra lördagen i oktober, i syfte att stötta och fira hospicerörelsen och palliativ vård. Årets tema var "Palliative Care - Because I Matter" och uppmärksammades världen över, bland annat genom seminarium, workshops, promenader och konferenser.

– Vid nästa års Världshospicedag, den 12 oktober, är RCC Uppsala Örebro också med och firar på något sätt, säger Malin Schweidenbach, koordinator för palliativ vård på RCC Uppsala Örebro.

RCC:s arbete med palliativ vård

Malin arbetar bland annat med den regionala vårdprocessgruppen för palliativ vård. Den multidisciplinära gruppen består av representanter från de olika länen i Uppsala Örebro sjukvårdsregion.

– Arbetet syftar till att leda och samordna arbetet med att utveckla, effektivisera och förbättra den palliativa vården ur ett patientperspektiv, berättar Malin.

– Men vi behöver fler personer i vår vårdprocessgrupp. Den som tycker detta låter intressant och vill veta mer får gärna höra av sig till mig.

Läs mer om RCC Uppsala Örebros arbete med palliativ vård via länken nedan.

Regional vårdprocessgrupp för palliativ vård

Läs mer om Världshospicedagen på WHPCA:s webbplats.

WHPCA:s webbplats (öppnas i nytt fönster)