I hela landet har man lagt ner stora ansträngningar för att få igång standardiserade vårdförlopp (SVF) för sammanlagt 31 diagnoser för att få bukt med våra allt för långa väntetider. I vår sjukvårdsregion har regionerna/landstingen drivit arbetet framåt på lite olika sätt men med effektivare processer, likvärdig vård och kortare väntetider som målbilder.
Nyheter
Regeringen har beslutat om en ny långsiktig inriktning för det nationella arbetet med cancervården. Avsikten är att förbättra tillgängligheten, stärka det förebyggande arbetet, ta tillvara digitaliseringens möjligheter och ge rätt stöd vid rehabilitering. Med inriktningen slår man också fast att RCC har en fortsatt viktig funktion för framtidens cancervård.
Starta införandet av en nationell allmän tarmcancerscreening för alla kvinnor och män i Sverige i åldern 60-74 under nästa år. Den uppmaningen riktar Regionala cancercentrum i samverkan till landsting och regioner i en färsk utredningsrapport.
Nu finns en ny interaktiv onlinerapport med data från nationellt kvalitetsregister för sköldkörtelcancer (tyreoidea) tillgänglig med patientdata för diagnosår 2016 som rapporterats in t o m september 2017.
Vårdprogramgruppen för tumörer i hjärna och ryggmärg har uppdaterat det nationella vårdprogrammet, som nu finns publicerat på cancercentrum.se.
De var sämst i landet. Nu är de en av de bästa. Patologen i Sundsvalls sjukhus har fått ner svarstiderna drastiskt de senaste åren. En avgörande faktor är mer personal, men också omfördelning av arbetet mellan olika yrkeskategorier.
Regionens processledare samlas två gånger per år. Vårens processledardag, som arrangerades av RCC Uppsala Örebro, hölls den 25 april på Hubben i Science Park i Uppsala. Större delen av dagen hade fokus på cancerrehabilitering med diskussioner om vikten av att integrera cancerrehabiliteringen i vårdprocessgruppernas arbete och hur man tänker arbeta för att uppnå detta.
Hur ska vi rösta för att få fortsatt bra cancervård? Det tänker RCC i samverkan ta reda på i det första seminariet av två under årets Cancerdag i Almedalen. Därefter ställer vi frågan om det går att få effektivare läkemedelsanvändning till lägre kostnader om alla inblandade aktörer på läkemedelsområdet kan gå lite mer i takt med varandra.