Forskare i Örebro får 850 000 kronor för cancerforskning

Sidan publicerades 18 december 2018

Åtta forskare inom Region Örebro län får totalt 850 000 kronor för forskning inom bland annat urologisk och gynekologisk cancer. Pengarna delas ut av Lions Cancerforskningsfond.
– Jag vill förbättra vården för patienter som diagnosticeras med lungcancer, säger forskaren Alvida Qvick i ett pressmeddelande från Universitetssjukhuset Örebro.

Gruppbild med forskarna

Foto: Lars-Göran Jansson

Målriktad behandling vid lungcancer

– Jag vill förbättra vården för patienter som diagnosticeras med lungcancer. Därför känns det jätteroligt att jag fått pengar från Lions Cancerforskningsfond. Min forskning handlar om lungcancer och en subgrupp av lungcancerpatienter som är mottaglig för en typ av behandling som kallas målriktad behandling, säger Alvida Qvick, doktorand på laboratoriemedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

För att testa om behandlingen kan ge ett bra resultat görs idag testning av tumörvävnad som tas från patienten. Alvida Qvick undersöker om samma resultat går att få från ett enkelt blodprov. Det är en behandling som innebär minimalt lidande och representerar hela tumören inklusive eventuella metastaser. Målet är att detta leder till att rätt patient får rätt behandling i rätt tid.

Kan immunceller visa återfallsrisk för urinblåsecancer?

Tomas Jerlström vill med sin forskning få svar på om en typ av immunceller kring tumören, en så kallad regulatorisk T-cell, kan förutsäga om risken är högre att urinblåsecancer kommer tillbaka efter behandling.

– Om vi bättre kan förutsäga hur stor eller liten risken för återfall är vid urinblåsecancer kan vi utforma uppföljningen med tätare eller glesare återbesök till olika individer. Tack vare anslaget kan vi köpa det material som behövs till analyserna, säger Tomas Jerlström, överläkare på urologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

Ta del av hela pressmeddelandet och läs mer om de åtta forskarna via länken nedan.

Pressmeddelande från Universitetssjukhuset Örebro (17 december 2018)