Tjock- och ändtarmscancer
Tjock- och ändtarmscancer (kolorektal cancer) är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. Varje år drabbas över 5 000 personer av tjocktarmscancer och drygt 2 100 av ändtarmscancer. Medelåldern på dem som insjuknar i cancerformerna ligger på 73 respektive 70 år. Endast fem procent är under 50 år.
Tjocktarmscancer är lika vanligt hos män som hos kvinnor medan ändtarmscancer är vanligare hos män.
Femårsöverlevnaden har förbättrats för både tjocktarms- och ändtarmscancer under de senaste decennierna.
Den relativa överlevnaden (i jämförelse med befolkningen i Sverige) för tjocktarmscancer är ca 68 procent, fem år efter diagnos. Motsvarande siffra för ändtarmscancer är 69 procent.
Ta gärna del av årsrapporter från kvalitetsregistret:
Rapporter från kvalitetsregistret för tjock- och ändtarmscancer
I den interaktiva rapporten kan du se resultaten för kvalitetsindikatorer som väntetider, behandling och utfall samt täckningsgraden för dessa och göra egna urval:
Till statistik och interaktiv rapport för tjock- och ändtarmscancer Länk till annan webbplats.
Mer information
- Rapportera till cancerregistret
Länk till annan webbplats.
- Om cancerregistret
- Patientorganisationen mag- och tarmförbundet
Länk till annan webbplats.
- Patientorganisationen ILCO Tarm- Uro- och Stomiförbundet
Länk till annan webbplats.
- Om tjock- och ändtarmscancer på 1177
Länk till annan webbplats.
- Tarmcancerscreening
- Vägledning för bäckenrehabilitering
Regionspecifikt innehåll
Min vårdplan
Under 2015 implementerade vi Min vårdplan till alla patienter med kolorektalcancer i regionen. Vi har med hjälp av de multidisciplinära teamen författat stora mängder patientinformation som ska hjälpa patienterna att känna sig välinformerade och få möjlighet till aktivt deltagande i sin behandling. I vårdplanen ingår också Rehabiliteringsplan.
Min vårdplan tjock- och ändtarmscancer
SVF
Standardiserade vårdförlopp (SVF) infördes för kolorektalcancer den 1 april 2016. Avsikten var att förkorta ledtiderna för diagnostik och tid till behandling. Parallellt med införandet av SVF har dock diagnostiken och behandlingsmodaliteterna utvecklats, så den totala väntetiden har inte förkortats nämnvärt. Däremot har det multidisciplinära teamarbetet kring patienten under utredning och inför behandling förbättrats under SVF-arbetet, så patienten får numera mer och bättre information och en mer distinkt plan för utredningen redan från start.
Cancerrehabilitering
Patienter som har behandlats för till kolorektalcancer kan efter behandling besväras av försämrad tarmfunktion, sexuell dysfunktion och ibland urinvägsproblem.
2016 startade vi en mottagning för bäckencacerrehabilitering på Centrum för Cancerrehabilitering (CCR) Länk till annan webbplats. på Sabbatsbergs sjukhus. Där arbetar specialistsjuksköterskor, fysioterapeuter, dietister, kuratorer, arbetsterapeuter med flera med specifik kunskap om hantering av de problem som kan uppstå efter cancerbehandling. CCR välkomnar remisser på patienter som behandlats för tjock- eller ändtarmscancer och har problem med till exempel tarmfunktion eller sexuell funktion.
Nationella Arbetsgruppen för bäckencancerrehabilitering har skrivit ett vårdprogram som adresserar ovanstående problem.
Kunskapsbanken, Vårdprogram för bäckencancerrehabilitering Länk till annan webbplats.
Reflextestning kolorektalcancer (KRC)
Under 2022–2023 inkluderades patienter med kolorektalcancer i projektet Reflex KRC, där vi försökte implementera bred genetisk testning av biopsier från tumören. På grund av svårigheter att få genomiksvar tillräckligt snabbt för att användas vid preterapeutisk MultiDisciplinär Teamkonferens (MDK) har detta projekt avslutats. I stället har vi utformat ett snabbspår på patologen Karolinska, där immunhistokemi för MMR-status och BRAF samt genetisk sekvensering för ett antal mutationer utförs rutinmässigt på alla biopsier av kolorektalt adenocarcinom, i avsikt att ha all information som behövs till preterapeutisk MDK. Nu pågår arbete med att inkludera de privata patolog-enheterna i detta snabbspår.
Utredning och behandling av tjock- och ändtarmscancer
Vi har författat ett dokument med en översiktlig beskrivning av utredning och behandling av tjock- och ändtarmscancer, riktat till vårdpersonal som är intresserade framför allt av de kirurgiska metoder vi använder, men inte själva är kolorektalkirurger.
Handläggning av kolorektalcancer Pdf, 561 kB.
Vi har också författat ett dokument om medicinsk onkologisk behandling samt genetiska förändringar att ta hänsyn till vid tjock- eller ändtarmscancer, för vårdpersonal med intresse för detta men som inte själva är onkologer eller genetiker.
Grundläggande om medicinsk onkologisk behandling och genetik vid kolorektalcancer Pdf, 524 kB.
Vid misstanke om ärftlig kolorektalcancer ska remiss för onkogenetisk utredning skickas enligt nedanstående lathund.
Lathund och remissmall kolorektalcancer och ärftlighet Pdf, 148 kB.
Fokusområden i enlighet med regional cancerplan 2024 - 2027
Regionala processledare
Annika Sjövall
- kirurg
- Karolinska Universitetssjukhuset
- annika.sjovall@regionstockholm.se