Cancer i lever, gallvägar och gallblåsa
Cancer i levern är vanligt, särskilt tumörer med ursprung från andra organ som ofta sprider sig till levern. Cancer med ursprung från levern kallas primär levercancer och kan delas upp i två huvudsakliga typer beroende på vilken typ av celler den utgörs av.
Den vanligast sorten är levercellscancer (HCC), vilket utgör ca 70% av primär levercancer i Sverige (drygt 500 fall/år). Den andra typen av primär levercancer är intrahepatisk gallvägscancer som utgår från celler i gallvägarna inne i levern (ca 200 fall/år).
Cancer med ursprung i gallvägarna delas in i fyra olika typer beroende på var i gallvägarna den sitter. Förutom intrahepatisk gallvägscancer inne i levern kan den sitta dels i gallblåsan (gallblåsecancer, ca 200 fall/år), dels i djupa gallgången i leverhilus (perihilär gallvägscancer (knappt 90 fall/år) eller distalt ner mot bukspottskörteln (distal gallvägscancer, som dock hanteras på enheter som sköter bukspottskörtelcancer).
Levercellscancer och gallvägscancer består alltså av olika typer av celler, vilket har betydelse för behandlingsval.
Levercellscancer (hepatocellulär cancer, HCC)
En majoritet av HCC-fallen förekommer hos patienter som har en känd eller okänd underliggande leversjukdom. Levercellscancer är vanligare bland äldre och bland män.
Behandling av levercellscancer
Tumören upptäcks ibland via ultraljudsövervakning vid känd leversjukdom. Chansen är då större att tumören är liten och därmed lättare att behandla när den hittas. Eftersom symptomen oftast är diffusa och kommer i ett sent skede är det vanligt att diagnosen sätts först vid avancerade tumörstadier. Då kan både tumörutbredningen, dålig leverfunktion eller nedsatt allmäntillstånd utgöra hinder för tumörbehandling. Den totala femårsöverlevnaden för alla stadier av levercellscancer är drygt 25 procent.
Om levercellscancern är begränsad kan olika behandlingsåtgärder vara möjliga. Vilket ingrepp som görs beror bland annat på tumörens storlek och utbredning samt leverfunktionen.
- Ablation - mindre tumörer bränns
- Resektion - operation där den del av levern där tumören sitter skärs bort
- Transplantation - används framförallt om leverfunktionen är försämrad, förutsatt att tumören är begränsad
- Tumörbromsande behandling – ges antingen som kemoembolisering via pulsåder i ljumsken och in i kärl i levern eller som systemisk onkologisk behandling.
Gallvägscancer (kolangiocarcinom, CCC)
Gallblåsecancer är vanligare bland kvinnor, medan cancer i övriga gallvägar är lika vanligt bland män och kvinnor. Även dessa cancrar är vanligast bland äldre. Typiska symptom är buksmärtor och gulsot, vilken i sin tur kan ge bland annat klåda, viktnedgång och infektioner.
Behandling av gallvägscancer
Många fall av gallblåsecancer upptäcks i samband med att gallblåsan tas bort på grund av gallstenssjukdom och det är ofta svårt att säkerställa diagnosen gallblåsecancer eller gallvägscancer med röntgen. Kirurgi är den enda botande behandlingsformen vid cancer i gallblåsa och gallvägar. Ingreppen är ibland omfattande. För patienter med avancerade stadier kan tumörbromsande cellgifter övervägas. Det förutsätter bland annat att eventuell gulsot till följd av gallvägshinder kunnat stentas antingen endoskopiskt via ERC eller genom huden och leverparenkymet med PTC.
Eftersom enbart en mindre andel opereras är den totala femårsöverlevnaden under 20 procent.
Regionspecifikt innehåll
Sjukvårdsregional vårdprocess
Den sjukvårdsregionala vårdprocessen arbetar för att förbättra utredningsgång, behandling, omvårdnad och uppföljning av patienter i norra sjukvårdsregionen.
Aktuellt arbete
Just nu arbetar vi bland annat med att:
- Strukturera och förbättra vår regionala MDK.
Vård och behandling
Onkologiska kliniker finns i Umeå och Sundsvall, och på dessa ges både cytostatikabehandling och strålbehandling. Cytostatikabehandling ges på de flesta sjukhus i Norra regionen. Konsultverksamhet med onkologer från Umeå och Sundsvall förekommer i Örnsköldsvik, Östersund och Sunderbyn.
All kurativ kirurgi sker vid NUS, Umeå.
Processmål för cancer i lever och galla i norr
Processmålen beskriver processen utifrån ett patientperspektiv och definierar viktiga målnivåer för att kunna följa och utveckla processen under de närmaste åren. De är även ett underlag för Norra sjukvårdsregionens cancerplan, 2025-2028.
Processmål Cancer i lever och galla 2025-2028 Pdf, 211 kB.
Processmål för övriga diagnoser finner du under respektive diagnos samt samlade på sidan Strategisk utvecklingsplan under regionspecifikt innehåll.
Strategisk utvecklingsplan Länk till annan webbplats.
Sjukvårdsregional processledare
Posten som processledare är för närvarande vakant.