Hudcancer
Hudcancer tillhör de vanligaste tumörsjukdomarna. I Sverige diagnosticeras årligen cirka 5 000 melanom, nästan 13 000 skivepitelcancrar, samt cirka 50 fall av den aggressiva men ovanliga diagnosen Merkelcellscancer. Basalcellscancer är den vanligaste hudcancern men ger ytterst sällan upphov till metastaser.
Hudcancer är ett samlingsnamn för flera olika diagnoser i huden. Basalcellscancer är den vanligaste hudcancern, men ger ytterst sällan upphov till metastaser. Över 70 000 basalcellscancrar diagnosticeras årligen.
Den cancerform som ökar mest är skivepitelcancer i huden. Antalet fall har ökat med 85 procent de senaste 10 åren. Motsvarande siffra för malignt melanom, som är den allvarligaste varianten av hudcancer, är 49 procent.
Den största riskfaktorn är UV-strålning (i 95 procent av fall med melanom och i 99 procent av fallen med basaliom och skivepitelcancer). Exponering för mycket sol och UV-strålning i barndomen ökar risken för att få hudcancer längre fram i livet. Men solstrålning ökar även risken under hela livet ända upp i ålderdomen. Det flesta som får hudcancer får det när de blir äldre, även om det också kan förekomma hos unga personer.
Prevention i form av information till befolkningen om förbättrade solvanor och att skydda huden bättre mot solens strålning vid utomhusaktiviteter bör kunna bryta sjukdomsökningen.
Regionspecifikt innehåll
MDK-rutin för malignt melanom
Ta del av MDK-rutinen via NRF:s webbplats (Norra sjukvårdsregionförbundet)
Processmål för hudmelanom i norr
Processmålen beskriver processen utifrån ett patientperspektiv och definierar viktiga målnivåer för att kunna följa och utveckla processen under de närmaste åren. De är även ett underlag för Norra sjukvårdsregionens cancerplan, 2025-2028.
Processmål Hudmelanom 2025-2028 Pdf, 199 kB.
Processmål för övriga diagnoser finner du under respektive diagnos samt samlade på sidan Strategisk utvecklingsplan under regionspecifikt innehåll.
Sjukvårdsregionala processledare
Frida Idenfors
- kontaktsjuksköterska
- Norrlands universitetssjukhus
- Frida.idenfors@regionvasterbotten.se
Zinaida Bucharbajeva
- överläkare
- Norrlands universitetssjukhus
- Zinaida.bucharbajeva@regionvasterbotten.se