Bukspottkörtelcancer

I Sverige får cirka 1 450 personer varje år diagnosen bukspottkörtelcancer (pankreascancer). De flesta är äldre, närmare 70-årsåldern. Sjukdomen är lika vanlig bland kvinnor som bland män.

Sjukdomen upptäcks oftast sent och mellan 75 och 80 procent har en utbredd och obotbar cancer vid upptäckt. Kirurgisk behandling (operation) är enda möjligheten till bot, men det är en tekniskt svår och komplikationsbelastad behandling.

För den minoritet som genomgår operation i botande syfte, på sjukhus med hög operationsvolym, är den genomsnittliga överlevnaden 29 månader och femårsöverlevnaden är 27 procent.

Sjukvårdsregional vårdprocess

Den sjukvårdsregionala vårdprocessen arbetar för att förbättra utredningsgång, behandling, omvårdnad och uppföljning av patienter i norra sjukvårdsregionen.

Aktuellt arbete

Just nu arbetar vi bland annat med att:

  • Strukturera och förbättra prehabilitering inför cancerbehandling.
  • Strukturera och förbättra vår regionala MDK.

Vård och behandling

Onkologiska kliniker finns i Umeå och Sundsvall, och på dessa ges både cytostatikabehandling och strålbehandling. Cytostatikabehandling ges på de flesta sjukhus i Norra regionen. Konsultverksamhet med onkologer från Umeå och Sundsvall förekommer i Örnsköldsvik, Östersund och Sunderbyn.

All kurativ kirurgi sker vid Norrlands universitetssjukhus, Umeå.

Sjukvårdsregional processledare

Posten som processledare för bukspottkörtelcancer är för närvarande vakant.

Kalender

Lärande exempel

Nyheter

Utbildning när du vill

Rapporter

Cancerregistret