Barncancer
Cancer bland barn är ovanligt. Varje år drabbas cirka 350 barn i Sverige av cancer. De flesta blir friska från cancersjukdomen men ofta efter lång och intensiv behandling.
Barncancer är ett samlingsord för cancersjukdomar hos personer upp till 18 år. Det är många olika cancersjukdomar som kan uppstå under barndomen, där de vanligaste är leukemi, hjärntumör och olika typer av solida tumörer, t ex lymfom, neuroblastom, sarkom och njurtumör.
Överlevnaden i barncancer är cirka 85 procent, men varierar beroende på vilken cancerform patienten drabbats av. I likhet med cancervården i övrigt står barncancerområdet inför en rad utmaningar, med behov av nationell samordning för att säkra tillgång till jämlik vård i Sverige. Detta gäller inte minst inom områden som habilitering, rehabilitering och uppföljning efter avslutad cancerbehandling.
RCC bedriver både nationella och sjukvårdsregionala förbättringsarbeten i syfte att stärka vården för barn som har eller har haft cancer.
Regionspecifikt innehåll
Aktuellt arbete
- Rollen som kontaktsjuksköterska är nu implementerad på samtliga sjukhus i Kalmar län, Jönköpings län och Östergötlands län.
- För barn och ungdomar som fått onkologisk behandling har uppföljning vid 13, 17 och 18 år införts. Även rutiner vid överflyttning barn-vuxen har förbättrats.
- Medel för små och större förbättringsprojekt på hemkliniken eller i regionen finns att söka. Ansökningsblankett barncancersatsningen
Pdf, 494 kB.
Exempel på pågående projekt:
- Projekt för att förbättra information efter hjärntumöruppföljning från Linköping till hemsjukhusen (drivs från Jönköping)
- Dietistprojekt för förbättrat näringsintag för barn med cancer i Linköping (drivs från Linköping).
Uppföljning efter barncancer
Sedan tidigare finns en väl fungerande uppföljningsprocess för patienter med hjärntumör. Denna utökas nu till att även omfatta barn som genomgått behandling för leukemi. För detta har fler medarbetare med paramedicinsk kompetens rekryterats.
Uppföljningsenheten i Sydöstra sjukvårdsregionen - för vuxna som har haft cancer som barn
Kontakt
Anne Wretman
- specialistsjuksköterska
- Region Östergötland
- anne.wretman@regionostergotland.se
Britt-Marie Holmqvist
- barnonkolog
- Region Östergötland
- Britt-Marie.Holmqvist@regionostergotland.se