Barncancer
Cancer bland barn är ovanligt. Varje år drabbas cirka 350 barn i Sverige av cancer. De flesta blir friska från cancersjukdomen men ofta efter lång och intensiv behandling.
Barncancer är ett samlingsord för cancersjukdomar hos personer upp till 18 år. Det är många olika cancersjukdomar som kan uppstå under barndomen, där de vanligaste är leukemi, hjärntumör och olika typer av solida tumörer, t ex lymfom, neuroblastom, sarkom och njurtumör.
Överlevnaden i barncancer är cirka 85 procent, men varierar beroende på vilken cancerform patienten drabbats av. I likhet med cancervården i övrigt står barncancerområdet inför en rad utmaningar, med behov av nationell samordning för att säkra tillgång till jämlik vård i Sverige. Detta gäller inte minst inom områden som habilitering, rehabilitering och uppföljning efter avslutad cancerbehandling.
RCC bedriver både nationella och sjukvårdsregionala förbättringsarbeten i syfte att stärka vården för barn som har eller har haft cancer.
Regionspecifikt innehåll
Processmål för barnonkologi i norr
Processmålen beskriver processen utifrån ett patientperspektiv och definierar viktiga målnivåer för att kunna följa och utveckla processen under de närmaste åren. De är även ett underlag för Norra sjukvårdsregionens cancerplan, 2025-2028.
Processmål för övriga diagnoser finner du under respektive diagnos samt samlade på sidan Strategisk utvecklingsplan under regionspecifikt innehåll.
Sjukvårdsregional processledare
Per-Erik Sandström
- barnonkolog
- Norrlands universitetssjukhus
- pererik.sandstrom@regionvasterbotten.se