Barncancer

Cancer bland barn är ovanligt. Varje år drabbas cirka 350 barn i Sverige av cancer. De flesta blir friska från cancersjukdomen men ofta efter lång och intensiv behandling.

Barncancer är ett samlingsord för cancersjukdomar hos personer upp till 18 år. Det är många olika cancersjukdomar som kan uppstå under barndomen, där de vanligaste är leukemi, hjärntumör och olika typer av solida tumörer, t ex lymfom, neuroblastom, sarkom och njurtumör.

Överlevnaden i barncancer är cirka 85 procent, men varierar beroende på vilken cancerform patienten drabbats av. I likhet med cancervården i övrigt står barncancerområdet inför en rad utmaningar, med behov av nationell samordning för att säkra tillgång till jämlik vård i Sverige. Detta gäller inte minst inom områden som habilitering, rehabilitering och uppföljning efter avslutad cancerbehandling.

RCC bedriver både nationella och sjukvårdsregionala förbättringsarbeten i syfte att stärka vården för barn som har eller har haft cancer.

Barncancercentrum

De flesta barn som drabbas av cancer behöver utredas och få åtminstone någon del av behandlingen på ett barncancercentrum. Sverige har sex barncancercentrum. De finns i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala. All diagnostik slutförs på Barncancercentrum och det är också där behandling initieras.

Hemsjukhus

Hemsjukhus har en framträdande roll och står för del av vård och behandling av barnen som tillhör dess upptagningsområde. Barnkliniken på hemsjukhus följer patienter upp till 18 års ålder.

Nyckelmottagning

Vid respektive barncancercentrum finns så kallade nyckelmottagningar. Nyckelmottagningar kallar patienter till tre nyckelbesök under tonåren, där patienten följs upp och får information. Vid 18 års ålder skrivs remiss till en uppföljningsmottagning för vuxna efter barncancer (UFM) som kallar till ett fjärde nyckelbesök vid ca 25 års ålder eller tidigare vid behov.

Uppföljningsmottagning för vuxna efter barncancer

Uppföljningsmottagningarna fungerar som ett kunskapscentrum dit vuxna patienter som har haft barncancer samt närstående och vårdgivare kan vända sig med frågor som rör långtidsuppföljning och sena komplikationer under vuxenlivet.

Uppföljningsmottagningar för vuxna efter barncancer (UFM)

Nationellt och internationellt samarbete

Barncancervården är ett historiskt sett välfungerande område och överlevnaden i barncancer har ökat betydligt i Sverige under de senaste 40 åren. Dessa framsteg har kunnat uppnås mycket tack vare den starka organisation som professionen utvecklat genom åren med nationellt och internationellt samarbete.

Det nationella arbetet drivs till stor del av Sektion för Pediatrisk Hematologi och Onkologi, PHO. PHO utgör en sammanslutning av svenska läkare intresserade av pediatrisk hematologi och/eller onkologi och är en del av Svenska Barnläkarföreningen med status av intresseförening.

Inom PHO finns vårdplaneringsgrupper för respektive diagnosgrupp, som verkar för nationellt samarbete och kontinuerligt följer den internationella utvecklingen.

Sektion för Pediatrisk Hematologi och Onkologi Länk till annan webbplats.

Idag är det mer än 35 nordiska arbetsgrupper organiserade inom det nordiska samarbetet Nordic Society for Paediatric Haematology and Oncology, NOPHO. Utöver detta finns ett internationellt samarbete via organisationen European Society for Paediatric Oncology, SIOP Europe, med en bred representation från professionen inom barncancervården.

Nordic Society for Paediatric Haematology and Oncology, NOPO Länk till annan webbplats.

European Society for Paediatric Oncology, SIOP Europe Länk till annan webbplats.

Barncancer i Mellansverige

På Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala finns sjukvårdsregionens barncancercentrum som ingår i RCC Mellansveriges verksamhet.

Diagnostik och planering av behandlingen utgår från Uppsala, dock är en stor del av vården och behandlingen av de vanligaste tillstånden decentraliserad till patienternas länssjukhus i Hudiksvall, Gävle, Falun, Örebro, Västerås och Eskilstuna.

Läs mer om Akademiska Barnsjukhuset på Akademiska sjukhusets webbplats.

Akademiska Barnsjukhuset Länk till annan webbplats.

Inom RCC Mellansverige finns en sjukvårdsregional vårdprocessgrupp för barncancer.

Vårdprocessgrupp barncancer

Kalender

Lärande exempel

Nyheter

Utbildning när du vill

Rapporter

Cancerregistret